STARTSIDAAKTUELLT ANNORLUNDA BÄR O SVAMPDRÖMSTÄLLE FOTOISLAND KÖKSTRÄDGÅRDMARGARETHA MAT MOTION NATURRESOR SLÄKTSNICKERI SVEN-EVERT


ISLANDDRÖMSEMESTER PÅ ISLAND


Jag har sedan pojkåren varit fascinerad av Island och dess natur. År 2000 blev äntligen mina drömmar förverkligade att få göra en resa till Island. Vi åkte hela familjen. Det finns en fördel med att planera sin egen resa. Då får man en möjlighet att utöver en snabb titt stanna till lite längre på intressanta ställen och uppleva naturen på nära håll. Vi hyrde en stuga norr om Selfoss och en bil. Därifrån gjorde vi sedan dagsutflykter. Första dagen vräkte regnet ner, men sedan hade vi uppehållsväder i 10 dagar. Det kändes helt otroligt med tanke på alla förvarningar vi fått om dåligt väder på Island. Vi besökte de mest attraktiva ställena på södra Island, men också några som inte var lika omtalade i olika turistbroschyrer. Att få vandra i de isländska bergen och bada i de varma källorna i Reykjadalur var en underbar upplevelse. Runt de varma källorna i Krisuvik fick vi möjlighet att beskåda ett färgsprakande landskap. Kring klipporna och grottorna i Dyrholaey fanns fantastiska bergformationer och en sandstrand helt i svart.

ANKOMST TILL ISLAND


Redan från starten på Arlanda var vi försenade några timmar och anlände till Keflavik först mitt i natten. Vi hämtade ut den förbokade bilen på flygplatsen och åkte till vårt hotell där vi fick några timmars sömn. Vädret var grått och trist och vi såg ingenting av naturen på väg till vår förhyrda stuga utanför Selfoss. Den låg mitt ute på en öppen hed och det fanns inte mycket till vindskydd. Det var en bra rymlig och trevlig stuga. Vi som gjorde resan är Sven-Evert, Margaretha, Andreas, Daniel och Alexander. De allra flesta bilderna är tagna av Andreas.


VÄNTAR PÅ ARLANDA
Sven-Evert, Alexander,
Daniel och Margaretha

FRAMME VID STUGAN
regnet öser ner på
Sven-Evert och Andreas

NORR OM SELFOSS
Vår hyrda stuga
och bil

NJUTER AV SOLEN
Daniel, Margaretha
och Alexander
BLÅ LAGUNEN


Vad vore ett besök på Island utan ett dopp i "Blå Lagunen". Vattnet består till 70 % havsvatten och temperaturen är ett par grader varmare än normal kroppstemperatur. Färgen i vattnet kommer från olika mineraler och blågröna alger. Det finns lådor utspridda med lera som man kan ta och smörja in sig med. Det var en mycket speciell upplevelse att få stiga ner i det varma vattnet. Det var nästan för varmt att befinna sig i en del zoner. Vattenångorna mot de svarta vassa och karga stenarna i bakgrunden skapade en trolsk atmosfär.


DYRHOLAEY-ISLANDS SYDLIGASTE SPETS


Vi visste inte mycket om platsen kring Dyrholaey innan vi åkte dit, men väl där blev vi helt begeistrade i platsen. Branta klippor i fantastiska formationer sänkte sig ner i havet. Från stranden kunde vi gå in i grottor som blivit utgrävda av havsvågorna. Att vandra på den svarta sandstranden kändes märkligt för oss. Ur havet reste sig intressanta raukar. På klipphällarna häckade lunnefåglar och andra fåglar.

GEYSIR-STROKKUR


Geysir och Strokkur är två gejsrar som ligger nära varandra i Haukadalur. Geysir är för det mesta inaktiv men har ibland oregelbundna utbrott. Strokkur däremot har regelbundna utbrott var femte minut. Det var spännande att titta ner i den varma källan och få se den sakta börja koka och bubbla mer och mer tills den plötsligt sköt upp en kaskad av vatten c:a tjugo meter upp i luften. Det var en solig och varm sommardag så vi slog oss ner i gräset och åt upp vår matsäck under tiden vi tittade på Strokkurs utbrott. Vi gick upp på det intilliggande berget och upptäckte en fantastisk utsikt över en mycket bördig dalsänka som grönskade för fullt. Från berget hade vi också en bra utsikt över Strokkur.

GULLFORS


Det gyllene vattenfallet "Gullfoss" kastar enorma vattenmängder ner i en djup ravin. Fallhöjden är på totalt 32 meter. Vattenångor stiger upp i skyn och skapar regnbågar i solsken. Vinden för vattendiset in över närmaste omgivningen och skapar gynnsamma förhållanden för växtligheten. Vattenfallet ligger i floden Hvítá.

HVERAGERDI-REYKJADALUR


Vår familj har alltid tyckt om att vandra i de svenska fjällen. Att få göra en liknande vandring på Island var en mycket stark upplevelse. Upp ur jorden kunde vi se dimmolnen breda ut sig utmed dalgångarna i Reykjadalur. Det fanns både större och mindre varma källor. I dalgången rann en bäck med varmt vatten. Vi kröp ner i vattnet på lämpliga ställen och la oss på rygg och bara njöt av tillvaron medan vi kunde beundra den storslagna och vackra naturen. Vi var inte helt ensamma på vandringen utan hade sällskap av svarta får och ridande turister på islandsruss. Det var fascinerande att se hur smidigt russen tog sig fram på stigarna och de banta sluttningarna. För dem som vill ta det lite lugnare kan ett besök i något av de många växthusen i Hveragerdi vara intressant.

KERID


I närheten av vår hyrda stuga låg kratersjön Kerid med sitt blågröna vatten mitt ute på heden. Vi tog god stund på oss att vandra runt sjön både uppe och nere. Turistgrupper däremot stannade bara en liten stund uppe på kraterkanten och tog några bilder innan de åkte vidare. Jag lockades av ett bad i sjön men blev stoppad av Margaretha. Vi fick ett starkt färgintryck då vi fick uppleva att den lilla sjön skiftade i olika färgnyanser beroende på varifrån vi såg den och kratersluttningen som skimrade i olika färger.

KRISUVIK


Dagen vi tagit oss ett dopp i Blå Lagunen fortsatte vi söderut för att äta middag. Efter att sökt ett tag hittade vi en restaurang och hoppades få oss en god fiskrätt till livs. Tyvärr hade de ingen fisk trots att det stod i menyn. Tydligen var det ingen höjdarmat eftersom vi inte kommer ihåg vad vi åt i stället. Därefter åkte vi vidare på gropiga och steniga väger mot Krisuvik. Det var så besvärligt väglag att vi var rädda att vi skulle få punktering, men däcken höll. Strax före Krisuvik fanns en skylt om en kaffeservering. Jag som är en riktig kaffekärring blev jättesugen. När vi väl kom fram mötte oss något helt annan (se bilden nedan). Ett delvis utbränt ruckel och kaffedoften var ersatt av stark svaveldoft. Det ångade från de varma källorna och marken skiftade i alla möjliga färger.

SELJALANDSFOSS


Det finn gott om sevärda forsar på Island. Ett av dem är Seljalandsfoss. Det unika med denna fors är att man kan gå bakom den och se den inifrån. En spännande och häftig upplevelse. Efteråt kan man behöva torka sig i solen som Alexander på bilden

SKOGAR-SKOGAFOSS


I den lilla byn Skogar besökte vi ett fantastiskt museum. En äldre pensionerad herre kom fram till oss för att prata. Det visade sig att han var grundaren och eldsjälen bakom museet. Förutom utställningslokalen med bruksföremål, uppstoppade djur och insekter fanns det några gamla torvtäcka bostäder och en liten kyrkaI närheten av museet ligger den mäktiga forsen Skogafoss. När man stod nedanför fallet kände man sig ganska liten. En brant sluttning ledde upp till övre delen av fallet. Halvvägs upp fick vi se en formation i naturen som liknade ett huvud. Väl uppe och andfådda efter den ansträngande klättringen var det skönt med en liten paus

THINGVELLIR


Vår första utflykt blev en tur till Thingvellir, där Islands egentliga historia börjar med det första alltinget år 930. Det hölls på en kulle intill en bergvägg för att skapa ekoeffekter vid talen. Alltinget är världens äldsta parlament. Att på nära håll få se klyftan mellan den Europeiska och den Amerikanska tektoniska plattan var intressant och njutning för ögonen med den frodigt grönskande dalgången. Vi tog oss en promenad i den långsträckta dalsänkan och beundrade alla vackra blommor. En bäck med klart och kallt vatten rann genom dalen.

REYKJAVIK


Vi bodde i tre dygn i Reykjavik i ett trivsamt lägenhetshotell "Baron" med utsikt över havet, strandpromenaden och fjällen på andra sidan viken.Första kvällen tog vi oss en skön promenad utmed stranden i skymningstid. Det fanns en del vackra konstverk att beskåda. Doften från havet och den rena fina luften var uppfriskande.Reykjavik är en ren och fin stad och mycket trivsam att gå och strosa i. Det finns gott om små butiker med bra utbud. Mitt i stan ligger den konstgjorda sjön Tjörnin. Tycker man om att mata fåglar så finns det gott om dem i sjön. Rådhuset ligger alldeles intill sjön.Eftersom det inte finns några höghus i Reykjavik är det ycket lätt att hitta till den vackra Hallgrimskyrkan med sitt karaktäristiska torn syns över hela staden. Uppifrån tornet har man en fantastisk utsikt över hela Reykjavik med omnejd.Ett mycket populärt turistmål är kupolen "Perlan". Här finns det gott om souvenirer och möjlighet att koppla av med något gott att äta. Härifrån får man en bra överblick över stan.Vi besökte en vacker och fin park med en botanisk trädgård. Från några vackert slipade stenar sipprade vatten effektfullt nedför sidorna.

HEMFÄRD


När vi efter 10 dagar på Island anlände till flygplatsen var vi något trötta men helnöjda. Vi var fyllda med intressanta och spännande upplevelser. Solen hade lyst över oss och vi hade laddat upp våra batterier inför kommande vardagliga bekymmer. Åtta år senare minns vi resan som om den varit i går.


RETUR FÖRSTASIDAN KLICKA PÅ BILDEN


Google


Tack för ditt besök


besöksräknare
räknare