STARTSIDAAKTUELLT ANNORLUNDA BÄR O SVAMPDRÖMSTÄLLE FOTOISLAND KÖKSTRÄDGÅRDMARGARETHA MAT MOTION NATURRESOR SLÄKTSNICKERI SVEN-EVERT


KÖKSTRÄDGÅRD
AKTUELLT OCH SENASTE NYTT

DRÖMMEN

ERFARENHETER

KOMPOST

NYHETER GENOM ÅREN

ODLINGAR A-Ö

VARMBÄDD

ÅRSSKÖRDAR
DRÖMMEN OM EGEN KÖKSTRÄDGÅRD

Redan då vi upptäckte vårt favoritställe år 1998 hade vi en dröm om att skapa vår egen köksträdgård. Vid vårt första besök upptäckte vi en utmärkt plats på baksidan av verktygsboden och gäststugan. Vi såg möjligheterna att få färsk potatis och färska grönsaker till maten. Vi Hoppades på att få stora skördar av bär och frukter till sylt, saft, kräm, mos och gele. Vi drömde om en skön och avkopplande sittplats att slå oss ner i när vi behövde ta en vilopaus i trädgårdsarbetet. Vi drömde också om en blomstrande trädgård med blommor och buskar.AKTUELLT OCH SENASTE NYTTMYCKET BÄR 2010


menVART TOG DE SVARTA VINBÄREN VÄGEN??

Vi fick uppleva en varm och torr sommar med mycket sol. Det innebar att bären mognade något tidigare än förra året. Jordgubbar och hallon fanns det gott om. Det såg också ut att bli mycket svarta vinbär. I början av augusti var frysen full av hallon och jordgubbar och de svarta vinbären inte helt mogna så vi väntade med att plocka bären. Vi la nät över bärbuskarna innan vi åkte till Margarethas hembygd i Österbotten. När vi kom hem igen den 17 augusti för att plocka en rik skörd, var bärbuskarna renrakade. Vi tror att det var björktrastar som tagit sig in under näten och haft fest. Som tur var hade vi plockat de röda vinbären i juli så vi får ändå några burkar gele att njuta av till maten under vinterhalvåret. För övrigt mognade tomaterna (sweet million) bra. Alla blev röda även om de sista mognade inomhus. De var mycket söta och goda att äta. På hösten gjorde vi en stor gallring av hallonen och satte upp nya stöd.


ÅRSSKÖRDAR

2011


RÅDJUREN HAR VARIT FRAMME IGEN


Vi missade att sätta nät runt våra äppelträd på hösten 2010 och det upptäckte rådjuren. Mycket snö och kyla hade lockat fram dem. De åt av barken på alla tre äppelträden. Åkeröträdet fick vi klippa ner men lämnade en bit av stammen. De övriga lämnade vi orörda. Vi hoppades att de skulle kunna överleva. Bladen var gröna och fräscha på Astrakanträdet men inga blommor slog ut. Aromaträdet gav en frukt även om det inte var mer än ett 20-tal äpplen som mognat. Det ska bli spännande att se om de kommer att överleva till nästa säsong.

Som vanligt blev vår bästa skörd 2011, jordgubbar, hallon, krusbär och vinbär. Förutom många goda efterrätter blev det gott om sylt, gele och saft till vintern.

Vi fick en bra skörd av tomater och sockerärtor. Persiljan stod grön och fin ända fram till julen. Morötter och sallad misslyckades vi helt med. Vi fick heller inga rädisor förutom en jättestor se under september 2011 på vår sida Aktuellt

NYHETER GENOM ÅREN

Drömmen börjar så sakta ta form och vi skapar vår trädgård succesivt under en 10-årsperiod.
1998-1999


De första åren ägnar vi mesta tiden åt att underhålla det som redan växer.


2000


Vi planterar våra första fruktträd. Astrakan och Aroma

Utmed grusgången (till höger från gatan sett) gräver vi en lång rabatt som vi fyller med jord och kompost. Vi sätter lökar. Påsklijor och pingstliljor.

2001-2002


Vi fixar två rabatter på berget framför gäststugan genom att lägga torvblock i två ringar och däremellan jord och kompost. I huvudsak planterar vi några sorters nävor och timjan. Vi sätter också ner några krokuslökar.

Jag snickrar ihop några blomlådor som får stå placerade på uteplatsen.

2003-2004


Nu äntligen får vi tid att påbörja vår efterlängtade köksträdgård.
Det första vi börjar med är att från stuprören koppla på dräneringsrör som får ligga under odlingsbäddarna. På övre planet skapar vi fem odlingsbäddar. I mitten en kvadratisk med jordgubbar och runtomkring fyra i triangelform med vanliga grönsaker. Mellan bäddarna lägger vi stenplattor. På nedre plan anlägger vi ett potatisland.

2005


I 60-årspresent fick jag ett presentkort på plantagen av mina arbetskamrater . För presentkortet köpte vi hallon, svarta- och röda vinbär, krusbär och rabarber.

Det fanns rester av två tidigare svarta vinbärsbuskar som vi gallrade och gödde.

Jag byggde en trappa av stenplattor till nedre planet.

Jag la ut plattor på nedre planet och inköpte en liten sittgrupp. Margaretha målade upp en gammal bänk från tidigare ägare.

I mitten på nedre planet la vi upp stenar i en pyramid som utsmyckning.

Jag bygger ett enklare staket runt köksträdgården med en grind på framsidan och en på baksidan.

Jag bygger också ett torn vid ingången för att underlätta för klätterväxter att breda ur sig på höjden.

Vi köper plommonträd och planterar det som ett spaljeträd i köksträdgården

2006


Rådjuren har inga svårigheter att krypa eller hoppa över stängslet så jag förstärker det med hönsnät.

Vårt Astrakanträd har dött så vi köper ett nytt äppelträd. Den här gången får det bli Åkerö.

2007


Rådjuren hoppar fortfarande över stängslet så jag förstärker det med ytterligare ett lager hönsnät

Vi sprayar bärbuskarna med såpvatten för att förhindra att de ska bli angripna av ohyra.

Jag bygger en kompost i tre fack

2008


Vi köper ett nytt Astrakanträd.

Vi sätter potatis i hinkar. Runt om hinkarna spikar jag ihop en ram.

Jag bygger en varmbänk. Underst lägger jag ut en täckduk. Ovanpå jord, kompost, gräsklipp och planteringsjord.

Vi lägger ut ett tunt nät av nylon över jordgubbarna och bärbuskarna för att fåglarna inte ska äta upp våra läckerheter

2009-2010


Bärbuskarna har vuxit till sig och vi får gott om bär till sylt m.m.
ODLADE FRUKTER, BÄR OCH GRÖNSAKER GENOM ÅREN
Sedan starten av vår köksträdgård har vi prövat på att odla många olika sorters frukter, bär och grönsaker med mycket varierande resultat. Många av problemen har vi sjäva orsakat genom att inte finnas på plats för vattning, gödning och gallring under viktiga perioder. Andra problem har varit att rådjur, fåglar och larver varit förtjusta i det vi odlat. Dessutom har potatisblasten blivit angripen av mögel. Nu år 2008 vet vi vad som gäller och vi har garderat oss med stängsel, nät och såpvatten så nu är det upp till oss själva att finnas på plats för skötsel av vår köksträdgård. Dessutom vet vi vad som växer bra och vad som inte växer lika bra. Under julen sa vårt barnbarn Johannes 3 1/2 år att han skulle till landet i sommar och hjälpa farmor vattna blommor och tillsammans med hennne plocka jordgubbar och hallon. En längtan som han delar med oss. Vi ser fram emot en bra säsong 2009 med mycket frukt, grönsaker och "hallon och jordgubbar" som de verkliga delikatesserna.
2008-12-30AROMA

UTSÖKT GOD SMAK MEN MAGER SKÖRD

Vi planterade äppelträdet år 2000. Vi har hittills som max bara fått ett 30-tal äpplen som blivit fullmogna. Blomningen har varit rik några år och det har utvecklats många kart men efter hand har de trillat av, blivit maskätna eller uppätna av fåglar. De som blivit mogna har varit utsökt goda att äta.
2009 Vi fick njuta av smaken från c:a ett 50-tal välmogna äpplen. Det räckte bl.a. till några äppelpajer. Serverade med vaniljvisp var det en delikatess för hela storfamiljen.

2011 Den kalla vintern lockade fram rådjuren som gnagde av en del bark från stammen. Vi fick inte lika många äpplen som året innan men vi tror att trädet kommer att överleva angreppet.


ASTRAKAN


NYPLANTERAT

Vi planterade ett Astrakanträd 2000 och satte på ett skydd runt stammen för att förhindra rådjursangrepp. Tyvärr blev det för tätt och stammen ruttnade. Vi planterade ett nytt träd 2008. Vi har bara fått möjlighet att smaka på ett fåtal äpplen, men de har smakat gott.
2009 Inga äpplen
2010 Några enstaka äpplen
2011 Vi glömde att sätta nät runt trädet på hösten 2010. Det upptäckte rådjuren och åt av barken från stam och de nedersta grenarna. Trädet grönskade för fullt men inga blommor slog ut. Kanske...kanske det trots allt överlever.


BLÅBÄR


NATURTOMT

Även om det finns gott om blåbärsris på vår naturtomt brukar det inte bli fler blåbär än vi kan stoppa i munnen.
2009 Det var ett bra blåbärsår och vi fick smaska på flera pajer med vaniljvisp.


BÖNOR


BRA SKÖRD AV BLOMSTERBÖNOR

Vi har planterat blomsterbönor som blomprydnad. Färska baljor har vi använt i matlagningen. Det är gott att steka dem (större delar vi på längden) tillsammans med lök och bacon. Resterande bönor har vi sparat till nästa års sådd. I år (2008) prövade vi med vaxbönor, men misslckades.
2010 Vi prövade att sätta klätterbönor "Borlotto lingua" med bättre resultat än vaxbönor men ändå ingen större skörd. De var goda och dekorativa och lockande till fortsatt skörd.
2011 Tyvärr satte vi både blomsterbönor och klätterbönor lite sent på våren och sedan var det en varm och torr sommar så bönorna mognade sent. Till nästa år är det bäst att förså bönorna i varmbädden eller växthuset.


CITRONMELISS

GOTT OCH BRA SKÖRD

Vi har köpt citronmeliss på rot till matlagning och har efteråt planterat ut roten i köksträdgården med gott resultat


DILL

BRA SKÖRDAR

Dill är lätt och tacksamt att odla. Första åren åt rådjuren upp en del av dillen men därefter har vi haft bra skördar i alla år


GURKA

HAR ENDAST GETT NÅGRA SMÅ OCH FÅ

Gurkorna har inte hunnit mogna innan det blivit höst. Vi har inga planer på att göra nya försök


HALLON

RIKLIGT MED HALLON

Vi har varje år fått bra skördar trots att en del nya skott blivit angripna av ohyra och en del skott blivit uppätna av rådjur. Vi har planterat både röda och gula hallon. De gula är i regel något större medan de röda är en aning sötare. Det är gott att plocka och stoppa dem i munnen. De finaste fryser vi till efterrätter under vinterhalvåret. De flesta äter vi upp till mjölk eller glass. De något sämre gör vi till hallonsylt. Är mycket gott att äta till gröten och pannkakorna.
2009 Det var ett bra hallonår med lång skördeperiod. De sista bären plockade vi i september
2011 Från och med detta år började vi mäta mängden plockade bär. Skörden blev c:a 17 liter under perioden 21 juli - 18 aug.


JORDGUBBAR

JÄTTEGOTT MED JORDGUBBAR

Några år har vi fått mycket jordgubbar. En del säsonger har rådjuren varit framme och njutit av jordgubbarna som förra sommaren (2007). En dag då vi räknade med att plocka en större mängd jordgubbar, upptäckte vi att jordgubbslandet var länsat på både bär och blad. Vi blev jättebesvikna. Nästa år då de nya plantorna har växt till sig får vi hoppas på en riklig skörd. Numera lägger vi ett nät över plantorna för att inte fåglarna ska äta upp en del av jordgubbarna. Det är gott att få äta färska jordgubbar med mjölk, vispgrädde eller glass. I bästa fall är de första jordgubbarna mogna till vårt barnbarns Johannes födelsedag i slutet av juni. Han älskar att få äta jordgubbar och hallon.
2009 Vi plockade mycket jordgubbar under tre veckor.
2011 Från och med detta år började vi mäta mängden plockade bär. Skörden blev c:a 15 liter under perioden 11 juli - 26 juli


KRUSBÄR

BUSKEN HAR VÄXT TILL SIG OCH BÖRJAT GE EN DEL BÄR

Det har tagit några år innan vi fått njuta av krusbären. Första året blev busken angripen av krusbärslarven. Det har vi lyckats förhindra genom att bespruta den med såpvatten. Ett annat år blev alla bären en natt uppätna av fåglar. Förra året lämnade vi skålarna med de färdigplockade krusbären ute i solen. Det fick till följd att hälften av bären jäste så vi fick slänga dem. Resten räckte till några portioner kräm.
2011 Vi plockade 1 1/2 liter den 6 aug.


MANGOLD


RIKLIG SKÖRD 2008

Vi har odlat mangold i några år, men det är först i år (2008) som vi har kunnat plocka bladen från början av juli till sena hösten. I den nya varmkomposten för året växt den extra bra.


MORÖTTER


MAGRA SKÖRDAR

Vi har prövat att att odla morötter några år med mindre lyckat resultat. De vi har fått har blivit små och smala.


PERSILJA


TACKSAMT ATT ODLA

Vi har lyckats bra med persiljan i alla år. En del brukar återkomma till följande säsong.
2011 Vi kunde skörda ända fram till jul.


PHYSALIS (Kapkrusbär)


HANN INTE MOGNA

Andra namn är Gyllenbär, Guldbär och incabär. År 2010 gjorde vi vårt första försök att så Physalis.Tyvärr försådde vi lite för sent. Dessutom var det mycket långsam växning i början. Till slut växte det tunna skalet fram men bären hann inte mogna. Troligen blir det inget mer försök


PLOMMON


LÅNGSAM VÄXNING

Vi planterade ett plommonträd 2005 men det har svårt att växa till sig. Har ännu inte givit någon skörd.
2010 Tyvärr dog trädet och vi har inga planer att plantera något nytt.POTATIS


SVÅRT ATT FÅ POTATISEN ATT VÄXA TILL I STORLEK

Vi har satt potatis i några år utan att det blivit någon succe. Strax efter blomningen har blasten blivit angripen av svamp???. Först har blasten blivit brun och sedan ruttnat. Visserligen har vi fått några få potatisar men de har blivit angripna av ohyra (mask??). År 2008 satte vi några potatisar i hinkar med något bättre resultat. Tyvärr var andelen av små potatisar lite för stor.


RABARBER


TRE FÖRSÖK

Vid alla tre försöken (på olika platser) har rötterna ruttnat efter 1-2 år så nu har vi gett upp hoppet att få äta rabarber till midsommar.


RÄDISOR


MAGERT RESULTAT

Vi har bara fått smaka på ett fåtal rädisor som varit goda
2011 Vi fick bara en rädisa men den var desto större och smakade mycket gott. Se underAktuellt (september)


RÖDA VINBÄR


EFTER TRE ÅR HAR BUSKEN VUXIT TILL SIG OCH GETT EN DEL BÄR

Vi planterade en buske 2005. Året därpå blev busken angripen av krusbärslarver som åt upp bladen och hämmade tillväxten. Sedan dess har vi med gott resultat sprayat busken regelbundet med såpvatten. 2007 och 2008 har vi fått några burkar gele av röda och svarta vinbär.
2011 27 juli plockade vi 2 l som räckte till gele och saft


RÖDBETOR


MISSLYCKAT FÖRSÖK

Vi har bara gjort ett försök och det misslyckades.Troligen blir det inget nytt försök.


SALLAD


TACKSAMT ATT ODLA

Vi har genom åren satt olika sorters sallad med gott resultat. Det har varit utmärkt tillskott i olika grönsallader. År 2008 kunde vi skörda hela sommaren och en bit in på hösten.
2011 Första gången vi misslyckades. Salladen kom aldrig igång efter sådden


SKOGSHALLON


NATURTOMT

Runt vår naturtomt finns det skogshallon. Det är gott att plocka och stoppa i munnen. Ibland kan det räcka även till glassen. Tyvärr ha de minskat med åren


SMULTRON


NATURTOMT

Runt vår naturtomt finns det smultron som barnbarnen kan plocka och stoppa i munnen. Ibland blir det så många att vi kan blanda dem med skogshallon och blåbär som vi sedan äter med mjölk och socker. Smaskens.


SVARTA VINBÄR


VI HAR PLANTERAT EN BUSKE OCH TVÅ ÄR SJÄLVSÅDDA.

Vi planterade en buske 2005 och två gamla förtorkade klippte vi ner och gödde med en god skörd som resultat 2008. För att inte fåglarna ska äta upp våra bär har vi lagt nät över alla våra bärbuskar. På bären (tillsammans med rödavinbär) har vi gjort gele och saft. Bra skörd på alla 3 buskarna 2009
2009 Bra skörd på alla tre buskarna

2011 30 juli plockade vi 2 l som blev till gele och saft


SVARTROT


MAGER SKÖRD.

År 2010 prövade vi på att så svartrot. Tyvärr stod de för skuggigt och de få vi fick var mycket små. Vi smakade på dem och fick en känsla av att knapra på morötter. Senare har vi fått veta att man inte ska äta dem okokta. Att äta råa svartötter kan ge magsmärtor. Vi tycker det kan vara värt med ett nytt försök på annan plats nästa år.


TOMATER


BRA SKÖRDAR MEN SEN MOGNAD

Vi brukar förså tomater i mars månad för att sedan plantera ut dem i juni. I år (2008) lyckades vi få ganska många körsbärstomater att mogna nder sensommaren. Annars brukar de flesta tomater mogna först efter c:a 2-3 veckor inomhus. Tomaterna äter vi till middagsmaten eller skär ner dem i olika grönsallader. Något år har vi gjort "krossade tomater" som vi sedan har fryst in. En del gröna tomater har vi syltat och andra har vi gjort till tomatchutney. I år 2008 planterade vi en mörkröd tomatsort "Black Russian". Tyvärr fick tomaterna sprickor och ruttnade innan de mognat. Några fick vi i alla fall smaka på och de smakade mycket gott. Vi kommer troligen att pröva på att odla dem igen till sommaren.
2009 Vi fick något färre tomater utom "Black Russian" som var något fler. De är utsökt goda och söta till smaken, men tyvärr mognar de lite sent på säsongen. En mycket tacksam sort är körsbärstomaterna "sweet million" som är söta och goda till smaken.
2010 Det var första året som alla blev röda även om de sista mognade inomhus.
2011 Det var återigen ett bra år även om alla inte hann mogna. Inte ens inomhus.


TRATTKANTARELLER


NATURTOMT

Regniga och fuktga höstar kan vi hitta några svampar på egen tomt. Julen 2006 hittade vi en halv liter. Det är gott att smörsteka svampen och äta dem som pålägg pålägg på mackor
2011 Ett bra år både i skogen och på tomtenÅKERÖ


LÅNGSAMT VÄXANDE

Vi planterade trädet 2006 men det har ännu inte burit frukt. I år 2009 fick vi smaka våra första 3 äpplen. Mycket goda.
2010 Även detta fruktträd hade vi missad att sätta nät runt. Rådjuren gnagde av en del av stammen och nedre grenverket.
2011 Vi sågade ner trädet strax under dee skadade delen och lämnade bara stammen kvar. Nya grenar växte ut men kommer trädet att bära frukt i framtiden. Spännande att se.


ÄRTOR


MINDRE LYCKAT FÖRSÖK

Vi har vid två tillfällen sått ärtor utan att få avnjuta smaken av färska ärtor. Vi tycks ha problem med att få dem att ta sig i början av säsongen. Troligen har det varit för torrt eller kallt direkt efter sådden. Men vi gör nya försök.
2009 Detta år fick vi i alla fall smaka på färska och goda ärtor även om det inte var av större mängder. Vi tycks ha problem med att få dem att ta sig i början av säsongen
2011 Nu tycks vi ha kommit på när, var och hur vi ska så för att få en bra skörd.

KOMPOSTLÅDAUnder våren 2007 byggde jag en kompostlåda med tre fack. Mittenfacket gjorde jag något större för att i den lägga lite grövre trädgårdsavfall. I det ena ytterfacket lägger jag nytt finare avfall under säsongen, medan jag låter det andra vara vilande. Från det vilande facket tar jag kompost efter behov. Jag brukar sila komposten innan jag strör ut den på landen. När det är tomt flyttar jag varvvis över avfall från de båda övriga facken. Jag varvar mellan finare avfall, grövre avfall, förbättringsmedel i form av hönsgödsel och bevattning.VARMBÄDDUnder våren (2008) har jag byggt en varmbädd. Gjorde en träram av gammalt virke och som tak la jag på ett gammalt fönster med ram. I botten bredde jag ut en marktäckningsduk och ovanpå följande lager på vardera c:a 10 cm av matjord, gräsklipp, kompost/kogödsel och planteringsjord. Jag har sedan frösått morötter, mangold och sallad med hitills mycket gott resultat. Det grodde på c:a 4 dagar.

RETUR FÖRSTASIDAN KLICKA PÅ BLDEN


räknare
räknare