STARTSIDAAKTUELLT ANNORLUNDA BÄR O SVAMPDRÖMSTÄLLE FOTOISLAND KÖKSTRÄDGÅRDMARGARETHA MAT MOTION NATURRESOR SLÄKTSNICKERI SVEN-EVERT


MOTION-HÄLSAMOTIONFör mig är motion att vara i rörelse. Vandra i skogen eller sköta om trädgården är bra exempel. När det gäller idrott är jag allround. På senaste tiden har jag mest ägnat mig åt...

Badminton

Jogging-Promenader

Skidåkning

Skridskor
   
BÅGSKYTTE

I sommar (juli 2008) har Daniel och jag återupptagit bågskyttet. Vi upptäckte snabbt att vi både behöver träna sikte och muskler för att träffa mitt i prick. Men med mycket övning kommer vi att lyckas...tror vi. I alla fall är det en trevlig sysselsättning som ger bra avkoppling.HÄLSAJag tyckte att jag levde ett sunt liv med bra motion och lämplig mat, OK! lite för mycket fet och god ost och lite för mycket bearnaisesås till köttet. Jag upplevde att jag hade bra balans i livet. Därför kom min hjärtinfarkt för några år sedan som en stor överraskning. Hade överhuvudtaget inte tänkt tanken att jag skulle kunna få hjärtbesvär.Akademiska sjukhuset i Uppsala tar hand om sina hjärtpatienter på ett utmärkt sättVi var på shoppingtur i Morgongåva då jag plötsligt fick ont i bröst och rygg, samtidigt som jag svettades kraftigt. Vi förstod direkt att jag fått hjärtinfarkt. Margaretha ringde efter ambulans. Den var snabbt på plats och ambulanspersonalen började behandla mig direkt, samtidigt som de larmade sjukhuset. Framme på sjukhuset undersökte de mig omgående och fattade snabbt beslut att utföra ballongsprängning. De gick in via ådern på handleden och jag kunde följa behandlingen på en skärm. Från att vi ringde ambulansen tills jag var färdigbehandlad tog det 2-3 timmer. Helt fantastiskt. Tänk vilken utmärkt akutsjukvård vi har i Sverige.


Tre år senare (juli 008) mår jag bra även om jag ibland känner av min kärlkramp. Jag är numera bättre medveten om min kropp, vad den tål och vad den
behöver för att jag ska må bra. Jag har fortsatt utöva mina aktiviteter efter hjärtinfarkten men inställningen till livet och sättet att leva har påverkats. Lite förenklat kan det sammanfattas under 6 M.

MEDVETEN. Jag har blivit medveten om kroppens begränsningar och behov och är öppen för kroppens signaler.

MOTIVERAD. Ibland behöver jag peppa mig själv för att vara motiverad att fortsätta motionera och gå ner i vikt. Även om jag ibland känner av min kärlkramp under ett motionspass vill jag inte sluta med motionerandet.

MEDICIN. Jag äter blodtryckssänkande medel, blodförtunningsmedel och kolesterolsänkande medel. Ibland kan det vara svårt att komma ihåg medicinen, framförallt då vardagsrutinerna inte är normala. Margaretha äter också mediciner och vi brukar påminna varandra.

MAT. Både Margaretha och jag äter mera grönsaker/frukt och mindre fett/socker. Sommartid går det lättare eftersom vi kan plocka grönsaker/bär frukter från egen trädgård på landet och plocka svamp/bär i skogen. Jag har börjat baka nyttigt matbröd sedan jag gick i pension. Visserligen har jag gått ner i vikt, men det skulle vara bra om jag gick ner ytterligare c:a 5 kilo.

MOTION. Det går bra att fortsätta spela badminton och jogga bara jag tar det lugnt i början. Numera har mina joggingturer blivit motionsrundor. Jag börjar med att gå lungt, ökar sedan takten och efter c:a en kvart blir det intervalljogging. Har jag väl kommit igång orkar jag springa så mycket benen klarar av. Efter måltider och stillasittande framför dator eller TV är det extra viktigt att ta det lugnt i början. Brukar äta 2-3 timmar före badminton och om möjligt ta en uppmjukningsrunda innan spelet börjar.

MOBILTELEFON. Telefonen är en trygghet för både mig och Margaretha. Jag har alltid med mig den under mina motionsrundor och svampturer i skogen.

TABATA-ÖVNINGAR MICHAEL ANGRESS


RETUR FÖRSTASIDAN KLICKA PÅ BILDEN


besöksräknare
besöksräknare
Senast uppdaterad. 2009-12-05