STARTSIDAAKTUELLT ANNORLUNDA BÄR O SVAMPDRÖMSTÄLLE FOTOISLAND KÖKSTRÄDGÅRDMARGARETHA MAT MOTION NATURRESOR SLÄKTSNICKERI SVEN-EVERT


MAT



Margaretha och jag tycker ibland om att pröva nya recept. Numera finns det en uppsjö med recept att finna på internet, kokböcker tidningar och TV-program. Gamla recept kan förnyas genom nya ingredienser och nya kryddor. Inom familjen har vi våra favoriträtter som vi tillagar både till vardags och fest.


MATLAGNING

BAKNING

Jag lärde mig laga mat som scout. På scoutlägren fick vi laga vår egen mat över öppen eld eller på spritkök. Som scoutledare har jag både prövat på att vara kock på mindre läger och matinköpare på större läger. Under min militärtjänstgöring fick jag ibland laga enklare mat på en bevakningsbåt inom KA. Köket var ett pentry och spisen ett spritkök. Det är mest Margaretha som lagar mat, men sedan jag gick i pension lagar vi mer och mer mat tillsammans. Till julen är det en tradition att jag ska laga köttbullarna. Sommaren 2007 köpte vi en murad grill och efter det har våra grillspett blivit godare och fria från svartbrända bitar. Som barn fick jag tidigt vara med min mamma och baka pepparkakor och sedan dess har det blivit traditon att det är jag som bakar pepparkakor til jul. Därutöver har jag mest bakat mjuka kakor och sedan pensioneringen olika sorters bröd. När bananerna börjar svartna i skalen är de mycket lämpliga att användas i en mjuk kaka.Det känns ganska mysigt när hela vår "Storfamilj" samlas och nästan allt nybakat bröd tar slut under en dag. Att bjuda på färska munkar med hallonsylt från egen köksträdgård brukar vara populärt. Dessutom är det lika lätt att baka munkar hemma i köket som över öppen eld i det fria. Det är bara att stoppa ner degklumparna i en gryta med smält kokosfett.

RECEPT

RECEPT

SVENNES TONFISKSALLAD

SOLROSFRALLOR

MARGARETHAS SAGOLIKA PAJ

SVENNES MUNKAR

SVENNES GRILLSPETT

MARGARETHAS LIMPA I FORM

BANANKAKA

BLIXTSNABBA BULLAR



EGNA MATRÄTTER
Margaretha och jag brukar ofta komponera maträtter efter vad som finns i kylskåpet. Sedan vi blev pensionärer har vi mera tid än tidigare. Vi försöker numera äta mat flera dagar i veckan som innehåller grönsaker. Bra för hälsa och hjärta. Vi brukar börja med en bädd av grönsallad (finns färdigblandade att köpa) och ovanpå blir det en blandning som varierar från gång till gång. Några exempel på detta och andra maträtter följer nedan. Vi kommer att låta fantasin flöda framöver och hitta på nya varianter.

VARIANTER I SALLADSRÄTTER


GRÖNSAKSBÄDDAR MED FRUKTER


VI BLANDAR NÅGOT AV FÖLJANDE
-Plocksallad
-Isbergasallad
-Färdigblandade påsar från affär
-sallad från egen köksträdgård
- paprika
-tomater
-gurka
-ärtor o/e majs
-haricots verts
-tärnade äppelbitar
-skivad banan
-päron i klyftor

VID BEHOV FÖRSTÄRKT MED NÅGOT
-bulgur

OVANPÅ LÄGGER VI NÅGOT AV FÖLJANDE


-kyckling
-fläskfile
-tonfisk
-kassler
-bacon
-mozzarella
-fetaost
-hårdkokta ägg

SMAKSÄTTNING MED NÅGOT AV FÖLJANDE

-torkade aprikoser
-rostade solrosfrön eller pinjenötter
-valnötter
-Dressing

GRILLNING



GRILLSPETT



VI VÄLJER NÅGOT AV FÖLJANDE
-kycklingbitar
-bitar av fläskfile/fläskkotletter/fläskkött
-bitar av nötkött
-prinskorv
-köttbullar
-bacon lindat runt katrinplommon
-äppelklyftor
-paprika



KYCKLING MED BACON

Kycklingfileer delas på längden och bacon viras runt bitarna
grillas enklast i ett halster för fisk


VÅR FAVORIT TILL GRIPPSPETTEN OCH KYCKLINGEN ÄR KLYFTPOTATIS I UGN

Klyfta potatisen med skalen på.
Förkoka klyftorna i kastrull i c:a 5 min.
Lägg klyftorna i en smord plåt.
Häll olivolja ovanpå.
Krydda med timjan och flingsalt.
Sätt in plåten i ugnen. Temperatur 200.




             * * * * * * * * * *              



RETUR FÖRSTASIDAN KLICKA PÅ BLDEN



Google


Tack för ditt besök

räknare
räknare

Senast uppdaterad. 2009-12-04