STARTSIDAAKTUELLT ANNORLUNDA BÄR O SVAMPDRÖMSTÄLLE FOTOISLAND KÖKSTRÄDGÅRDMARGARETHA MAT MOTION NATURRESOR SLÄKTSNICKERI SVEN-EVERT


HISTORIK



På denna sida kan du hitta inaktuella bilder och texter som flyttats från de övriga sidorna.
Sidan är lågprioriterad. Energin har jag lagt på de aktuella sidorna.






ÖVERFLYTTNINGAR




2008-2012

2013


2008-2012

AKTUELLT

VÅR HEMSIDA - RÖNNEDAL

KÖKSTRÄDGÅRD

SVAMP OCH BÄR

ANNORLUNDA BARNBARN



AKTUELLT





SENASTE NYTT






BÖCKER. Margaretha och jag har hittat en ny deckarfavorit "Stieg Larsson". Jag fick hans bok "Män som hatar kvinnor". Vi har läst den båda två och blivit helt fascinerade över hans sätt att bygga upp förhändelseloppet så att spänningen bara ökar och ökar. Han skildrar de olika personligheterna på ett skickligt sätt så att de blir intressanta att lära känna. Vi riktigt längtar över att få läsa hans två övriga böcker


Överflyttat 2008-11-05





RADIOINTERVJU

ANNORLUNDA BARNBARN

BRA SJÖISAR
Äntligen en säsong med bra sjöisar. Jag har upptäckt att det är en utmärkt sport för pensionärer med långfärdsskridskor. Det krävs inte alltför mycket energi att ta sig framåt i god fart. Dessutom är det skönt att kunna njuta av vintersolen när naturen är klädd i vinterskrud. Jag har varit ute på Strandsjön (Järlåsa) och Långsjön (Älvsjö) på några underbart sköna turer (2009).


VÅRT TREDJE BARNBARN
Den 22 januari föddes vårt tredje barnbarn, Markus. En jättesöt pojke med svart hår. Se vidare under januari och februari.


BRA SKIDSPÅR I JÄRLÅSASKOGARNA
Vi kopplade av med några sköna dagar i stugan under vecka 12 med skogspromenader och skidturer. Se vidare under mars.

Jag testar skidföret 2009-03-21


Överflyttat 2009-06-05





ANNORLUNDA BARNBARN
Inför personal från habiliteringen blev vi intervjuade av Monica Klasén Mc Grath (författare till boken "Annorlunda barnbarn") om hur det är att vara farföräldrar till ett annorlunda barnbarn. Se vidare under maj månad.



MÄN SOM HATAR KVINNOR
Vi har sett filmen "Män som hatar kvinnor" i samband med en guidad tur och lunch i filmstaden, Solna Se vidare under maj månad.


VISOR JAG MÖTT
Vi har fått uppleva vårt första kulturarrangemang i Järlåsa. En trevlig viskväll med Lars Gunnar Wiklund. Se vidare under juni månad.


PÅGÅENDE AKTIVITETER


BILDPROBLEM PÅ MIN HEMSIDA
När jag helt nyligen var på landet upptäckte jag att det tar alldeles för lång tid att få fram bilder om man inte har en snabb bredbandsuppkoppling. Jag har fått tips om hur problemet kan lösas och kommer succesivt att byta ut bilderna. Ha tålamod.



GAMLA DIA-BILDER. Jag har länge drömt om att kunna kopiera av mina gamla diabilder från resor som exempelvis vår Islandsresa år 2000 och diverse familjebilder. Nu i jan 2008 har jag köpt en scanner "HP Scanjet G4050" och ska börja överföringen av de gamla bilderna till min dator. Ser med spänning fram mot resultatet. Efter ett halvår håller jag fortfarande på. Det tar jättelång tid...c:a 20 min per bild....men resultatet är utmärkt. Nu när det är höst och mörkt och sedan vinter och kallt får jag gott om tid att fullfölja scanningen och därpå redigeringen. Adventsstjärnan är ett exempel.



Överflyttat 2009-08-17





MARGARETHAS RÖTTER

Vi (Margaretha och jag. Andreas, Maria, Johannes, David och Markus. Daniel och Alexander.) gjorde en resa till Margarethas hembygd i Österbotten. Vi hälsade på hos hennes släkt och vänner. Vi åkte till hennes barndomshem i Vilobacka (Purmo), hennes föräldrahem på Pörkenäsgatan (Jakobstad 1964-1988), hennes mammas barndomshem i Nykarleby och hennes mormors affär/kafe i Kovjoki. Vi hade fint väder hela veckan och badade i Fäboda (en fantastisk barnvänlig sandstrand) då det var som varmast. Vi besökte Skolparken, Aspegrens trädgård och Lostenen. Vi bodde i en lägenhet och en stockstuga i Esse. Ett utmärkt boende med bra utgångspunkt då vi skulle göra våra utflykter. Vi är tacksamma för det mottagande vi fick av hennes släkt och vänner (mycket god mat och trevlig samvaro). Vill du veta mer klicka HÄR



Överflyttat 2010-09-01






VÅR HEMSIDA - RÖNNEDAL





Just nu 26 maj 2008 blommor våra träd så underbart vackert





Överflyttat 2008-08-21





Just nu 14 augusti 2008 är skogen full av Karl Johan





Överflyttat 2008-011-15






VI VILL ÖNSKA VÅRA VÄNNER
GOD JUL
och
GOTT NYTT ÅR 2009


klicka på bilden


Överflyttat 2009-01-31





Det du nu kan se är vår första version av vår hemsida. Vi kommer framöver att underhålla den med ny och förbättrad information och fler bilder


Överflyttat 2009-02-03





Överraskningen i skogen 2008-11-15


Blev

En sallad till middagen



Vi smörstekte kantarellerna och blandade dem med salladsblad, paprika, äpplen och fårost till en sallad. Till dressing hade vi balsamvinäger med äpple och en aning flytande honung. Jättegott.




Överflyttat 2009-08-15







Överflyttat 2010-02-01






EN HÄLSNING TILL ALLA SVAMPÄLSKARE

Ut i skogen och plocka HÖSTKANTARELLER. Det vimlar av dem. I alla fall i Järlåsa. Även nu i november tycks det finnas gott om dem. Innan vi åkte hem från landet (19 nov) plockade vi 2 liter på egen tomt.



En läcker skörd av HÖSTKANTARELLER och några av våra favoritsvampar MANDELRISKAN den 25 september 2009



SENASTE NYTT


KÖKSTRÄDGÅRD


Ett fantastiskt bärår 2009


Efter några år med en del motgångar har vi fått uppleva ett fantastiskt bärår. Vi har plockat massor med jordgubbar och i år har de räckt till flera burkar sylt förutom till efterrätter och infrysta bär till årets kommande behov. Vi har också kunnat plocka vår hittills största skörd av vilda blåbär i vår trädgård, som sedan fått ingå i flera pajer. Dessutom har vi haft normal skörd av smultron och vildhallon i trädgården

En läcker dagsskörd av jordgubbar den 22 juli 2009



SVAMPPLOCKNING


Äntligen har vi hittat vår favoritsvamp MANDELRISKA


Vi blir lika glada varje gång vi hittar ett exemplar av mandelriskan. Smaken av skaldjur är mycket läcker och passar utmärkt som en extra krydda tillsammans med andra svampar, speciellt lite smaklösa soppar.

En lyckad svamptur den 24 augusti 2009

En trevlig och lyckad svamptur i härligt höstväder


Jag njöt av solskenet i den varma och sköna höstdagen och gladdes åt alla svampar jag hittade. Det är inte ofta jag samtidigt kan plocka så många olika sorters svampar som 11 av våra 15 favoritsvamparSVAMP OCH BÄR Däribland de något sällsynta svamparna i vår svampskog som smörsopp, svart trumpetsvamp, brandgul trumpetsvamp och mandelriska.

En minnesvärd svamptur den 7 september 2009


Överflyttat 2010-02-03





GLAD PÅSK

Överflyttat 2010-04-19






Vi har upplevt några fantastiskt fina vinterdagar på landet i vecka 4
Överflyttat 2010-05-01






EFTERLÄNGTAD VÅRVÄRME


Äntligen får vi uppleva skön vårvärme. Efter en lång och kall vinter satte naturen full fart när solen började värma. Vi har en härlig naturtomt och får nu njuta av alla vårblommor. Vi får fortsätta vänta på att liljekonvaljerna och gulsipporna ska slå ut. Vi har ett litet område med gulsippor som vi är mycket rädda om. Förra året åt rådjuren upp dem så det är hög tid att sätta ut nät. I luften kvittrar småfåglarna, humlorna surrar och de första myggen inar. Vi har också till vår glädje fått se några citronfjärilar.



KALL VINTER
Massor med snö
4 mars 2010

VINTER IGEN
Stora snöflingor faller
22 april 2010

PREMIÄR
Middag med sallad
Valborg 2010

MIDDAG UTOMHUS
Sallad, frukt, ägg, bacon
Valborg 2010

VITSIPPOR
Valborg 2010

BLANDADE SIPPOR
Valborg 2010/

TUSSILAGO
VALBORG 2010

GULLVIVA
Valborg 2010

Överflyttat 2010-08-29





Överflyttat 2011-04-06



Överflyttat 2011-08-23





HELDAG PÅ TOM TITS EXPERIMENT

Johannes, Farmor och Farfar hade en jättetrevlig dag på Tom Tits med att undersöka och testa olika fenomen.

Vem är egentligen Johannes på bilden ?

Överflyttat 2011-08-25




JULHÄLSNING



2011-12-19. Årets första vinterdag i vår mysiga stuga i Järlåsa

Vi vill önska våra vänner och besökare av vår hemsida

GOD JUL

och

GOTT NYTT ÅR


Överflyttat 2012-01-19







SVEN-EVERTS SIDA



Bättre och fler bilder kommer

Det du nu kan se är min första version av min hemsida. Jag kommer framöver att
underhålla den med ny och förbättrad information

Överflyttat 2009-11-19






KÖKSTRÄDGÅRD


AKTUELLT




FÖRSÅDD

Den 18 mars (2008) försådde vi gurka "Marketmore", tomater "Sweet Million" och "Black Russian", paprika "Colour Spectrum" samt melon "Antalya". Efter två veckor hade fröna grott och plantorna var bra på gång förutom paprikan som vi tydligen får vänta på ett tag till. Melon är något helt nytt för oss och det kommer att bli spännande om vi lyckas få någon skörd på sensommaren. Fröpåsen fick vi som bonus då vi handlade på internet.



VARMBÄDD

Under våren (2008) har jag byggt en varmbädd. Gjorde en träram av gammalt virke och som tak la jag på ett gammalt fönster med ram. I botten bredde jag ut en marktäckningsduk och ovanpå följande lager på vardera c:a 10 cm av matjord, gräsklipp, kompost/kogödsel och planteringsjord. Jag har sedan frösått morötter, mangold och sallad med hitills mycket gott resultat. Det grodde på c:a 4 dagar.



BRA SKÖRDAR



TOMATER

Vi har lyckats bra med att odla tomater även om det dragit ut på tiden innan de mognat. Efter att ha skördat dem gröna i mitten av september och sedan fått mogna inomhus har de blivit röda i början av oktober. Gröna tomater har vi syltat eller krossat till chutney. De röda tomater som vi inte har orkat äta upp direkt har vi krossat och fryst in för att använda i matlagningen.



HALLON OCH JORDGUBBAR

Rådjuren har varit framme och ätit av en del av topparna på hallonbuskarna och 2007 åt de en natt upp alla våra jordgubbar och en del av plantorna. Förutom det har vi fått bra skördar och kunnat avnjuta bären till efterrätter och de finaste har vi fryst in för kommande behov till efterrätter.



PERSILJA DILL GRÄSLÖK CINTRONMELISS

Även här har rådjuren varit framme och försett sig med smakbitar, men de verkar i alla fall växa bra. Vi har fått överskott på persilja som vi fryst in.



KOMMANDE SKÖRDAR




VINBÄR KRUSBÄR

Vi har planterat svarta och röda vinbär, krusbär, rabarber och ett plommonträd för ett presentkort jag fått på min 60-årsdag från mina arbetskamrater.

2006 blev röda vinbärsbusken och krusbärsbusken angripna av larver som på ett par dygn åt upp alla blad. 2007 slapp vi larverna genom att vara alerta och regelbundet spraya såpvatten på bladen. Av 2007 års skörd blev det några burkar gele. Krusbären blev under en natt uppätna av fåglar (trastar?). Till kommande år får det bli nät över buskarna

RABARBER

Första omgången rabarber fick sina blad förstörda i ett kraftigt hagelväder och dog sedan ut under vintern. 2007 har vi planterat nya rabarber och vi har hört att man ska vara försiktig med att skörda första året så vi har bara låtit dem växa till sig. Men vi ser fram mot kommande år och hoppas på bra skörd.


PLOMMON

Plommonträdet har inte hunnit växa till sig ännu. Vi fick ett plommon som blev uppätit av fåglar.



DÅLIG SKÖRD

SALLAD POTATIS RÄDISOR MORÖTTER ÄRTOR MANGOLD FÄNKÅL

Triangeln snett ner till höger på bilden får symbolisera 2007 års misslyckade sådd av salladsfrön. Dock har vi lyckats tidigare år och tänker göra nytt försök till nästa säsong. För övriga såddar har vi mer eller mindre gett upp hoppet att göra nya försök. Potatisblasten har blivit brun (mögelangrepp?) och potatisknölarna har blivit angripna av mask. Tyvärr...tyvärr.

ÄPPLEN

Redan andra året planterade vi två äppelträd, Astrakan och Aroma. Trots att Astrakanträdet var nysatt fick vi några äpplen de första åren. Aroma gav inget första åren och bara ett fåtal åren därefter. Båda träden har blommat ganska bra men sedan har det inte utvecklats några äpplen. Möjligen kan det bero på att det varit kallt under blomningstiden. Astrakanträdet hade vi lindat för att förhindra angrepp från rådjuren. Tyvärr var vi inte uppmärksamma på att trädstammen började ruttna innanför lindningen. Följden blev att det dog 2006 och 2007 ersatte vi det med ett Åkeröträd. Vi hoppas på bättre tur med det. I vår (2008) har vi planterar ett nytt Astrakanträd och hoppas på gott resultat.



Överflyttat 2009-01-05
Ny sida skapad under köksträdgård






Åren 2009 och 2010 är våra bästa skördeår hittills.      HALLON      RÖDA OCH SVARTA VINBÄR      KRUSBÄR      ÄPPLEN      BLÅBÄR      SVAMP FRÅN SKOGEN

Överflyttat 2010-10-05


ÄNTLIGEN EN STOR JORDGUBBSSKÖRD 2009

Vi har just nu (juli 2009) fått uppleva vår hittills största jordgubbsskörd. Förra året lyckades vi hålla rådjuren borta genom att höja stängslet kring vår köksträdgård. Jordgubbsplantorna har i år fått växa till sig och vi har äntligen fått njuta fullt ut av en bra skörd. Vi har också plockat våra första hallon. Det tycks bli en stor skörd med både gula och röda hallon framöver i augusti.


22 juli 2009




HALLON

Efter jordgubbsskörden har vi plockat våra första hallon. Det tycks bli en stor skörd med både gula och röda hallon framöver i augusti.


27 juli 2009


Genom vårt förstärkta stängsel har vi lyckats hålla rådjuren borta. Det märktes på en gång då vi skördade. Tyvärr har vi inte orkat att pyssla om vår köksträdgård i den utsträckning vi önskat oss. Vi har koncentrerat oss på en ombyggnad av halva verktygsboden till ett rum åt barnbarnen Johannes, David och Markus. Ändå har vi kunnat göra sylt, saft och gele på alla bären så att vi förhoppningsvis kommer att kunna njuta av skörden ändå till nästa år. Vi hade inte heller tid att plocka alla blåbär på tomten, men det räckte i alla fall till några pajer. Vi har också kunnat njuta av krusbärskräm, äppelkräm och äppelpajer.

överflyttat 2010-10-13





SVAMP OCH BÄR




SVAMPSÄSONGEN 2010


Ett bra svampår med framförallt gula kantareller och trattkantareller. Eftersom vi fortfarande hade ganska mycket blandsvamp kvar i frysen från förra året plockade vi inga i år. I början på augusti fanns det gott om gula kantareller och en ny omgång i slutet av septemper (för oss ovanligt). Trattkantareller plockade jag en gång själv och en gång i sällskap med Margaretha. Det blev så mycket att vi inte ville ta hand om en omgång ill att rensa.






ANNORLUNDA BARNBARN




Under våren 2010 kommer Margaretha och jag att deltaga i en kurs som anordnas av Bilda.

Kurs om att ha annorlunda barnbarn

Vad händer om vi plötsligt får veta att vårt efterlängtade barnbarn har en funktionsnedsättning? Hur reagerar vi? Vilka känslor väcks? Hur kan vi som mor- och farföräldrar hjälpa till?

Kursen hålls under fyra vardagskvällar med start 25 januari kl. 17.30-20.00. Övriga datum är 15 februari, 22 mars och 12 april. Platsen är folkbildningsgården, Älvsjö Gårdsväg 3, nära pendelstationen i Älvsjö.

Vill du veta mera om kursen eller anmäla dig? Kontakta Ingrid Wåhleman (ingrid.wahleman@bilda.nu), 08-727 18 20.



Överflyttat 2010-01-29
Kursen blev inställd




2013

VÅR HEMSIDA - RÖNNEDAL

RESOR



VÅR HEMSIDA - RÖNNEDAL


ÅRETS RÄDISA



Klicka på bilden och titta under september



ÖLAND FRÅN NORR TILL SÖDER


Tillsammans med barn och barnbarn har vi upptäckt att Öland har mycket mera att erbjuda än bara sköna bad och sandstränder.



UTFLYKT TILL ESKILSTUNA-MUNKTELLSTADEN


Just nu smälter vi alla intryck från en utflykt till Eskilstuna som blev mycket intensiv, intressant och trevlig med lunch och personlig guidning av Eric Ericsson. Titta gärna in på vår specialsida eller gör en egen utflykt till ESKILSTUNA



RESA TILL MARGARETHAS HEMBYGD


Vi har just återkommit från en fantastisk resa i Finland. Med på resan var Margaretha och jag, Andreas, Maria, Johannes, David och Markus, Daniel och Alexander. I första hand var det en resa för att återse Margarethas hembygd och få träffa några av hennes släkt och vänner. Vill du veta mer klicka HÄR

TIPS


klicka på löpsedeln för mer information

PÅ LÖPSEDELN

eller vart tog pengarna vägen


METASPEXET uppförs av KTH-elever
på Teater Studio Lederman den 11 maj


Till alla svampälskare



SKOGEN ÄR FULL AV KARL JOHAN



24 Augusti 2011

Är du intresserad av konst och bor i Uppsalatrakten, passa på att besöka

GALLERI LINNÉ


Just nu är det ÅC DANELL som ställer ut sina målningar.

Är du intresserad av FILM. Titta in på Alexanders blogg. Just nu recenserar han filmer från filmfestivalen. Dessutom har han intervjuat tre av skådisarna som förekommer i en av filmerna

28 Filmer Senare - Följ med på en intensiv filmfestival


Överflyttat 2013-04-16


RESOR


FAKTA OM LÄNDERNA PÅ BALKAN



Valuta
Viktigaste språk
Största religion
Folkmängd
Huvudstad
Statsskick
Nationaldag
Högsta berg
                KROATIEN

                    HRK (1 kuna=100 lipa)
                    Kroatiska
                    Romersk-Katoliker (89 %)
                    4.4 milj
                    Zagreb
                    Republik
                    25 juni
                    Dinara 1.813
               BOSNIEN-HERCEGOVINA

                   BAD (1 marka=100 pfeninga)
                   Bosniska
                   Muslimer (40 %)
                   3,8 milj
                   Sarajevo
                   Republik
                   25 nov
                   Maglic 2.386
               MONTENEGRO

                   EUR (eur)
                   Serbiska
                   Mångreligiösa
                   678.000
                   Podgorica
                   Republik
                   13 juni
                   Durmitor 2.522

Överflyttat 2013-03-20






RETUR FÖRSTASIDAN KLICKA PÅ BILDEN






Tack för ditt besök

räknare
besöksräknare