STARTSIDAAKTUELLT ANNORLUNDA BÄR O SVAMPDRÖMSTÄLLE FOTOISLAND KÖKSTRÄDGÅRDMARGARETHA MAT MOTION NATURRESOR SLÄKTSNICKERI SVEN-EVERT


ESKILSTUNA



FELRINGNING BLEV EN FULLTRÄFF


BAKGRUND TILL VÅRT BESÖK I ESKILSTUNA EN OKTOBERFREDAG 2010

En dag började det ringa på min mobil och en viss Eric efterfrågades. Margaretha och jag var helt oförstående. Någon dag senare ringde Eric Ericsson i Eskilstuna och bad om ursäkt för att vårt telefonnummer av misstag blivit tryckt på hans visitkort för sitt företag Kreativ i Europa AB.
Det visade sig vara två siffror som blivit omkastade i hans telefonnummer. Som kompensation för misstaget bjöd han oss på en utsökt god lunch och guidade oss genom Eskilstuna. En fantastisk upplevelse som är ett minne för livet. Tack Eric!


ESKILSTUNA FÖRR OCH NU

STATYN på Johan Theofron Munktell (1805-1887) är en symbol för det gamla industrisamhället som blomstrade i Eskilstuna och Sverige under 1800-talet och i början på 1900-talet. Tack vare bl.a tekniska genier som Theofron Munktell och bröderna Jean o Carl-Gerhard Bolinder har Sverige kunnat utvecklas till ett välståndsland. De tog också ett socialt ansvar för sina anställda och deras familjer.

ERIC ERICSSON är en symbol för det nya Eskilstuna som växer fram i gamla industrilokaler. Han har med energi, kreativitet och envishet varit en drivande kraft i skapandet av Munktellstaden. Hans dröm att förena det gamla med det nya har gått i uppfyllelse genom funktionellt och trevligt inredda lokaler som rymmer allehanda aktiviteter inom kultur, idrott och företagsutveckling.

GUIDNING Vi fick en fantastisk intressant guidning av Eric genom Munktellstaden, Fristaden, Rothoffsparken och en biltur i Torshälla. Genom sitt intresse för historia och sitt engagemang i Munktellstaden blev det extra intressant. Under vår rundvandring fick vi hälsa på andra eldsjälar som varit med i skapandet och nu driver verksamhet i de gamla industrilokalerna. Vi hann med otroligt mycket denna dag och vill ge några glimtar från vårt besök i Eskilstuna. Vill du veta mera reservera en hel- eller halvdag för en utflykt till Eskilsuna.

GLIMTAR

NAMNET ESKILSTUNA Namnet Eskilstuna kommer från Benediktinermunken Eskil från England som kom till trakten på 1000-talet och från Tuna by. Fotografen står på eller intill platsen där orten grundades intill Näria å (numera Eskilstunaån)

LUNCH
Vi njöt av utsökt god fiskgryta med limeaioli och kotletter med paprikabulgur & vitlökscreme i restaurang P-2.

KONSTMUSEUM Från restaurangen kunde man komma in till konstmuseet (öppningen till vänster på bilden. Museet var vackert inrett i stora öppna lokaler med högt till tak och rikligt med ljus från fönstren. Det finns utrymme för en permanent utställning men också för tillfälliga. Just nu en med vacker glaskonst skapad av Erik Höglund. Efter tre år i de nya lokalerna har museet fått ryktet om sig att vara ett av Sveriges bästa konstmuseum, främst inom design och konsthantverk. Sedan 2007 tillhör Svenskt Barnbildarkiv museet.

MUNKTELLARENAN En intressant idrottsanläggning med öppen planlösning som är kontaktskapande mellan olika aktiviteter. Vi blev överraskade när vi klev in genom porten och såg en minigolfbana placerad mitt i arenan. För övrigt går det utmärkt att ägna sig åt boule, friidrott, bågskytte, skytte, bordtennis, innebandy, styrketräning och volleyboll. Det finns möjlighet att äta dagens lunch i Restaurang V-5.

VOLVO BM
Sportarenan ligger i före detta Volvo BM:s lokaler. Besökaren har möjlighet att informera sig om lokalernas historia genom info på tavlor . Ett enkelt och trevligt sätt att knyta ihop det gamla med det nya.

FÖRSTLINGEN 2är en kopia i full skala av förstlingen som var Sveriges första och minsta ånglok. Loket hade sin premiärtur i den 2 juni 1853. Vi hade turen att få se det vara igång. Det är inte många besökare som haft den glädjen. Det var en inspelning av ljudet som pågick.

MUNKTELLMUSEETPå Munktellmuseet fick vi se olika motorer och anläggningsmaskiner som spänner över 175 år av Svensk industrihistoria. Vi fick också se en film om Volvos historia. Här kan du läsa mera om MUNKTELLS MUSEUM

ÅNGMASKINEN SVEN
Vilket trevligt namn på en ångmaskin.

BÅTMOTORfrån 50-talet som fanns installerade i mindre fiskebåtar och fritidsbåtar. Vi hade tur och fick se den vara igång och lyssna till ljudet. Ett välkänt ljud från mindre fiskebåtar. På mitten av 20-talet hade c:a 80 % av alla fiskebåtar en motor från Bolinders mekaniska verkstad i Eskilstuna.

ANLÄGGNINGSMASKINERVi fick se Volvos och Munktells olika traktorer, vägskrapor och en dumper kallad "Gruskalle"

STADSMUSEUMVi tog en promenad över Eskilstunaån och kom till Faktotriholmarna där stadsmuseet finns. Vi tog en snabbtitt på tryckpressar, ångmaskiner, ett lokomotiv, en ångbrandspruta, en lokomobil, samt en myntpress. I Faktotum kan barn få utföra uppskattade experiment.

FRISTADENÅr 1771 fick Sverige sin första fristad i Eskilstuna. Det var ett sätt att locka till sig duktigt yrkesfolk inom järn-, stål- och metallförädling. Att bo i en fristad innebar att man inte hade något skråtvång eller behövde betala tullavgifter. De flesta var invandrare. Däribland Reinholdt Rademacher som blivit förflyttad från Kirkholm i Livland av kung Carl X Gustaf som ville göra Eskilstuna till en smedstad.

ROTHOFFSPARKENFredrik Rothoff byggde 1786 en herrgård i karolinerstil. I trädgården anlade han en park i engelsk stil. År 2004 blev den utsedd till en av Sveriges 10 vackraste parker. Parken är en oas mellan det gamla indistriområdet och den nya moderna centrumet. Turistbyrån finns numera i herrgården.

CLARION COLLECTION HOTEL BOLINDER MUNKTELLHotellet är ett annorlunda och charmigt förstaklasshotell. Du kan fiska i Eskilstunaån och har du riktigt tur och får napp kan du få fisken (t.ex regnbåge) tillagad i hotellets kök och få den serverad till middag.

TORSHÄLLAVi fick till sist en guidad biltur i den vackra småstadsidyllen Torshälla. Tyvärr fick vi inte bseskåda Åsa Brandts konstverk i hennes glasverkstad. Hon hade helt nyligen stängt den. Vi stannade till vid Volvos nya anläggning i Brunnsta med bl.a en testbana för anläggningsmaskiner. Erics fru Anna-Lena som jobbar på Volvo kom ut och hälsade på oss. Trots ett kort möte hann hon göra ett gott intryck på oss.

ESKILSTUNAÅNEfter en dag med massor av information och intryck behöver vi varva ner innan vi sätter oss i bilen. Vi blickar ut över den natursköna oas som Eskilstunaån bildat mitt i centrum och känner att livet är underbart.

ETT GOTT ÖL År 1854 stod Munktells bryggeri klart att tas i bruk. Arbetarna på den här tiden drack i genomsnitt 2,7 liter brännvin i veckan. Om arbetarna skrev på ett avtal att de inte skulle dricka brännvin fick de i stället gratis öl under arbetstid. Det medförde både bättre kvalitet på utfört arbete och bättre familjeekonomi, samt ökad nykterhet. Ölet är bryggt på gamla recept från trakten av Eskilstuna Ölkultur. Ölet är endast tillgängligt inom Munktellstaden.

BILDER Under en fikapaus i Erics arbetsrum pratade vi om att livet består av olika bilder. Att bilderna kan tolkas på många sätt. När vi var i Rothoffsparken lånade Eric min kamera och tog denna bild. För oss påminner den om Eric som en kreativ och färgstark person. Titta gärna in på hans hemsida Kreativ i Europa AB

ESKILSTUNA STADSVAPEN Ytterligare information kan du få genom att lotsa dig fram på kommunens hemsida. Klicka på stadsvapnet


Hit Counters
Hit Counter